De natuurlijke suiker fructose

Fructose is een natuurlijke suiker die voorkomt in zoete vruchten. Fructose zet net zoals normaal suiker aan tot extra lichaamsvet. Maar de manier waarop je fructose eet, bepaalt of de natuurlijke suiker positief of negatief uitpakt. In dit artikel lees je hoe je fructose kunt eten en toch kunt afvallen. Zoek je specifieke hulp? Op Vandaagafvallen.nl vind je een afvalcoach in jouw regio. Bekijk bijvoorbeeld coaches voor afvallen in provincie Gelderland.

Fructose in fruit

Als je fructose eet zoals het voorkomt in de natuur, dan heeft dat een gunstig effect voor je gezondheid. Neem bijvoorbeeld een appel. Deze populaire pitvrucht bevat meet dan 16 vitamines in precies de juiste verhouding, naast een handvol essentiële mineralen en voedingsvezels. Een appel bevat ook fructose (suiker), maar er is een groot verschil tussen de fructose in een appel en de suiker in een glas cola. Bij een hap van een appel, krijgt je lichaam een compleet pakket aan voedingsstoffen binnen. Tot die voedingsstoffen behoren ook vezels. Door de vezels wordt de appel niet snel verteerd. Dat is zeer gunstig als je wilt afvallen zonder afslankpillen. Omdat de appel langzaam wordt verteerd, duurt het enkele uren totdat de energie van de appel helemaal is opgenomen. Hierdoor blijft je energieniveau (bloedsuikerspiegel) stabiel en heeft je lichaam alle tijd om de fructose uit de appel te verbranden. De appel wordt dus niet omgezet naar lichaamsvet.

Glucose-fructosestroop (HFCS)

Een andere vorm van fructose, is Glucose-fructosestroop (HFCS). HFCS is een chemische variant van fructose en gaat verschuild onder namen zoals (High-fructose corn syrup, Glucose-fructosesiroop, glucosesiroop en fructosesiroop). Het stofje is zoeter dan suiker en funest voor een slank lichaam. HFCS wordt vrijwel direct opgenomen. Alle energie komt dus ineens vrij, waardoor je bloedsuikerspiegel omhoog schiet. Je lichaam gaat op zoek naar manieren om zich te beschermen en doet dat door de overtollige energie op te slaan als lichaamsvet. Het verschil met de appel is dat HFCS geen vitamines, vezels, mineralen of andere voedingswaarde bevat. Het zijn lege calorieën die zeer schadelijk en verslavend zijn.

Conclusie: hoe schadelijk is fructose?

Fructose is suiker. Maar de manier waarop je fructose consumeert, bepaalt of het gezond of ongezond voor je is. De enige gezonde fructosebron is fruit. Fruitsappen vallen in bijna alle gevallen ook buiten de boot. Omdat de sappen zijn bewerkt, zijn de vezels verloren en hebben ze niet meer het gunstige effect van een langzame vertering. Om af te vallen, is het belangrijk dat je ook fruit beperkt tot een maximum van 2 stuks per dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *